„Pică mănușă evenimentul acesta peste contextul prin care trecem și profit de faptul că aveți tineri în sală ca să le spun că istoria trebuie povestită, trebuie spusă. Și cred că ăsta e mesajul zilei de astăzi, în primul rând. În al 2-lea rând, dacă vrem să înțelegem ceva din ce trăim, va trebui să rememorăm experiențele trecutului de fiecare dată când avem posibilitatea”, a declarat Alina Gorghiu, în fața unui public tânăr. Ministrul Justiției a subliniat că muzeul care va fi amenajat în Ilfov va deveni un loc important de educație și reflecție asupra abuzurilor regimului comunist.
Fortul 13 Jilava, un simbol al suferinței și represiunii din perioada comunistă, va fi transformat într-un spațiu dedicat conștientizării impactului regimurilor totalitare asupra libertății și drepturilor fundamentale. Proiectul are ca scop restaurarea și valorificarea acestui monument istoric, pentru a crea un loc activ de învățare, unde vizitatorii vor putea înțelege mai profund lecțiile din trecut.
„Am fost de multe ori și am vizitat Fortul 13 și pentru copiii care sunt în sală i-aș îndemna să meargă să viziteze și acel loc. Cum intri în incinta Fortului 13 te izbești pur și simplu de o emoție. Acolo foarte mulți deținuți politici au fost bătuți, au murit acolo, au fost chinuiți. Și cred că este extrem de important pentru noi să nu uităm greșelile trecutului, pentru că doar cei care nu văd lucrurile greșite care s-au întâmplat sunt predispuși să le repete. Cât va dura acest proces? Transformare a Fortului 13 într-un muzeu va dura probabil câțiva ani de zile. Anul acesta am reușit să preluăm Fortul 13 în administrația Consiliul Județean Ilfov, cu ajutorul doamnei ministru de al Justiției și cu ajutorul doamnei ministru al Culturii și este primul pas pe care l-am făcut.
Am identificat și o sursă de finanțare pentru că transformarea lui într-un muzeu nu costă puțin, costă foarte mulți bani. Acuma suntem la stadiul detalii, adică avizăm proiectul, după ce îl avizăm vom lucra la studiul de fezabilitate și vom afla și care sunt costurile. Noi le estimăm undeva în jurul a 15 milioane de euro și sursa de finanțare este Programul Operațional Regional, adică sunt bani europeni care în marea lor parte vor fi folosiți pentru Fortul 13. Estimăm că lucrările vor dura undeva între 2 și 3 ani de zile și sperăm să ne apucăm cât mai rapid de treabă”, a precizat Hubert Thuma, Președinte Consiliul Județean Ilfov.
Proiectul vizează nu doar conservarea unui loc de memorie, ci și crearea unui spațiu educativ care va contribui la educația tinerei generații în privința importanței libertății și a drepturilor fundamentale.